Şehirler vardır ; ruh taşır ve sokaklarından el-ayak kesilince , mekanlar , eşyanın diliyle gün ağırana dek konuşurlar…
Yaşadığımız dünyada , elbette bazı şehirler bu özelliklerden birine ya da bir kaçına sahip olabilir. Ancak , yeryüzünde yalnız İSTANBUL , bu hususiyetlerin tümüne birden sahiptir.
Bununla beraber, doğal yapısıyla dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İSTANBUL’un ; geçtiğimiz 50 yıl içerisinde nüfûsu on katına çıkarken , tabîi dokusu da önemli ölçüde zedelenmiştir . Ayrıca bu süreçte , ecdâd yâdigârı , insanla tabiatın buluşma noktası ; Gülhane Parkı , Belgrad Ormanları , Emirgân Korusu , Yıldız Korusu ve Fethi Paşa Korusu gibi şehir korularına , aynı ölçekte yenileri eklenememiştir .
İşte bu projeyle , Cumhuriyet Dönemi’ne ait bu eksiklik giderilerek ; artık tamamen şehrin içinde kalmış Elmalı Gölü çevresindeki 880 hektar alan , Şehir Ormanı olarak düzenlenmektedir . Amaç ; insanımızı modern şehir hayatının yoğun stresinden arındırmak , yok olmaya yüztutmuş çevre bilinci ve tabiat sevgisini canlandırmak , tarih şuurunu ve medeniyetimize aidiyet hislerini güçlendirmektir .
Projenin temel kabullerinden en önemlisi, hâlihazırda, meşe, kızılçam, sahilçamı ve fıstıkçamı ağırlıklı olan mevcut orman do kusunun geliştirilmesi, zenginleştirilerek peyzaj değerinin yükseltilmesi ve bir taraftan mesire alanı bağlamında insan kullanımına uygun hale getirilirken, bir bölümünün de yaban hayatı için daha müsait hale dönüştürülmesidir.
880 hektar yüzölçümüyle dünyanın en büyük şehir ormanlarından biri olacak Elmalı Şehir Ormanına , (servis ve yangın kapıları haricinde) yedi kapıdan girilecek , oradan da yedi mesire alanına ulaşılacaktır. Ortada kalan büyük alan ise ; yaban hayatı için tahsis edilmiştir.
Bu proje kapsamında Elmalı baraj gölü temizlenecek, çevresinde yürüyüş parkuru ve (üzerinde kısa turları mümkün hale getirebilmek için) yedi köprü inşa edilecektir.
İlk etapta hazırlanması önerilen 1.Mesire alanı Gülistan Mesire Alanı’dır . Bu alan, tamamen D-100 otobanının güneyinde ve büyük ölçüde Orta Mesafeli Koruma Alanı’nda kalmakta olup , bölgeye aynı adı taşıyan kapıdan girilmektedir. Aynı zamanda , kâgir yapıların tümü bu bölgede toplanmıştır.
1. Numaralı Mesire Alanının Ana Giriş Kapısı dışında, çalışan personelin girebileceği bir servis kapısı ile, otopark giriş çıkışlarının yapılabileceği bir araç giriş kapısı bulunmaktadır.
Bu alana yol kotunda bir seyir terasından merdivenle inilmekte, tam karşıda bulunan sosyal tesise ise, çiçekler ve çiçekli ağaçlarla çevrilmiş bir alleden ve yüz metre mesafeden bir havuzun üzerinden geçilerek ulaşılmaktadır. Geleneksel Türk Mimarisi tarzında tasarlanan sosyal tesis, açık ve kapalı 600’ar kişi kapasitelidir. Bünyesinde 500 kişilik, çok amaçlı bir salonu ihtiva etmektedir ve manzara istikametine yapılacak bir gölete bakmaktadır.
Peyzaj alanının sağ köşesinde , bu alana hâkim ve misafirlerin çiçeklerle bezenmiş doğal ortamda , çay ve kahvelerini yudumlayacakları camdan yapılmış , taşıyıcı sistemi oniki köşeli , Selçuklu yıldızı formunda bir Kafe-Sera yer almaktadır .
Proje alanının sağ köşesinde , misafirlerin ibadet ihtiyacını karşılayacak bir mescid ve şadırvan bulunmaktadır. Mescidin çevre peyzajı tümüyle yenilenecek ve bu aşamada geleneksel camii avlularını süsleyen selvi ve çınarlar da ihmal edilmeyecektir .
Göletin güneydoğusunda ve sosyal tesisin sol tarafında , mesire alanının yönetiminin bulunduğu bir idârî bina yer almaktadır .
Bu yapıda ayrıca, büyük bir botanik kütüphanesi , ellişer kişilik seminer salonları , yüz kişilik bir konferans salonu ile tarih boyunca milletimizin doğaya verdiği önemi gösterecek daimi bir sergi alanı bulunmaktadır.
Göletin güneybatısında ve sosyal tesisin solunda kafeterya binamız bulunmaktadır. Bu bina da gölete bakmaktadır. Bu yapının giriş katında , 140 kişilik bir kafeterya , üst katında 180 kişilik bir lokanta ve bodrumunda mutfak yer almaktadır . Kafeteryanın açık bölümünde ise , yaz boyunca 170 kişiye hizmet verilebilecektir.
Kafeteryanın kuzeybatısında , 81 ilimizin ürettiği mâmul ve mahsullerinin sergilenip , pazarlanacağı bir yöresel pazar bulunmaktadır . Bu pazardaki yapılar , küfeki taşı ve ahşaptan , müstakil yapılar halinde inşa edilecektir..
Vaziyet planında bir köy dokusu oluşturmak hedeflenmiştir . Girişte danışma , pazar meydanında ise , kırkahvesi bulunmaktadır . Ayrıca bu alanda yapacağımız su değirmeninde öğütülen unla üreteceğimiz unlu mamüller , Somuncu Baba Fırını’nda ziyaretçilerin beğenisine sunulucaktır .
Ana Giriş Kapısının sol tarafında ahşap ve çelikten mamul, Kapalı Spor Salonunda günün her saatinde spor yapabilirsiniz.
Bu bölümde de misafirlere tatlı su balıklarının yer aldığı “Su altı Dünyası” takdim edilecektir . yine burada yönetim uygun gördüğü takdirde satış yapılabilecektir.
Elmalı ormanında , ses ve hava kirliliğini önleyerek huzurlu ve dingin bir ortam sağlayabilmek için , fosil yakıtlı araçlar yerine , akülü araçlarla dolaşılabilecektir. Bu amaçla da akülü araçlar ve kiralama yerleri oluşturulacaktır.