Geniş Açıklık Nedir ?

Geniş Açıklık Nedir ?

Halk Dili İle Mimarlık serimizin bu yazısında “Geniş Açıklık Nedir ?” sorusuna basitçe cevap vermeye çalışacağım.
Daha önceki yazılarımızda kolon, kiriş ve döşemenin ne olduğunu açıklamaya çalışmıştık. Binadaki döşemeleri taşıyan ve kolonları birbirlerine bağlayarak depreme karşı dayanıklılığı arttıran elemanlara kiriş diyorduk.
Büyük mekanların, mesela evlerdeki geniş salonların, umumi alanlardaki sinema salonlarının, konferans salonlarının ve benzer mekanların ortasıda kolon (dikey taşıyıcı) bulunmasını genel olarak istemeyiz. Mekanı gereksiz bölmüş olur, sahnenin görülmesini engeller, mobilya yerleşimini zorlaştırır gibi de bir çok sakınca sayabiliriz. Mimari dilde içinde kolon olmasını istemediğimiz büyük mekanlarının taşıyıcı sistemini geniş açıklık diye sınıflandırırız. Hangi malzemeden yapıyor olursanız olun geniş açıklık çözümü normal çözümlerden farklı ve zordur.

Normal bir betonarme mekanda basit kolon, kiriş ve döşeme sistemi ile 8 metre gibi açıklıkları çok rahat bir şekilde çözebilirsiniz. Biz bunu sekiz metreyi geçmek olarak ta adlandırırız. Yani 8 metreyi kolay bir şekilde geçebiliriz. Açıklık arttığı zaman mesela 8 metreye 15 metre bir mekanımız olsa artık farklı kiriş sistemlerine başvurmamız gerekir.
Kaset Döşeme, Nervürlü Döşeme, Asmolen Döşeme, Ön Gerilmeli Döşeme, Plak Döşeme, betonarme döşeme çeşitlerindendir. Döşeme isimlerine tıklayarak ilgili yazılara ulaşabilirsiniz.
Kaset Döşeme Nedir ?
Nervürlü Döşeme Nedir ?
Asmolen Döşeme Nedir ?
Ön Gerilmeli Döşeme Nedir ?
Betonarme Plak Döşeme Nedir ?
admin_123